9 Misverstanden over bamboe.
Er gaan nogal wat spookverhalen rond over bamboe. Zelfs bij gerenommeerde tuinbladen gaat het geregeld mis. Of zit er toch een kern van waarheid in die verhalen? We hebben de meest voorkomende misverstanden op een rijtje gezet.

1. Alle bamboe woekert.
Nee. Bamboe geschikt voor ons klimaat kun je grofweg in 2 groepen verdelen. Polvormers en lopers. De polvormers zien er onder de grond uit als een kluit die steeds dikker wordt, net als de plant boven de grond in omvang toeneemt. De kluit blijft keurig op z'n plaats en vormt verder geen bedreiging. De lopers hebben wortelstokken die -afhankelijk van de soort- snel of langzaam groeien. Richting vijverfolie of de buren, het maakt ze niet uit.

2. Met een speciekuip kan ik de lopers wel in bedwang houden.
Nee. Een speciekuip is doorgaans gemaakt van PVC en dat is te zacht. In de loop van tijd zal de plant een flinke worteldruk opbouwen waardoor de kuip op z'n zwakste punt, in het midden, zal scheuren. Bovendien is een speciekuip in de meeste gevallen te klein voor de plant die er in wordt gezet. Met behulp van rhizoombegrenzer dat gemaakt is van HighDesityPolyEthyleen (HDPE) kan dit echter wel. Deze rhizoombegrenzer wordt verkocht bij bamboekwekers op rollen van 50, 65, 70 of 100cm hoog. Hiermee kunnen kamers worden gecreƫerd waar de bamboes voldoende leefruimte hebben en netjes op hun plaats blijven.

3. Alle bamboe gaat na de bloei dood.
Nee. Grofweg kunnen we bamboe die geschikt is voor ons klimaat in twee groepen delen: de polvormers en de lopers. De lopers, de naam zegt het al, zijn de soorten die wortelstokken maken. Deze soorten zijn in staat om de bloeiperiode te overleven. Als de bloei begint kun je alle halmen afsnoeien en mogelijke nieuwe scheuten eveneens. Het wortelstelsel van deze soorten zijn vaak groot genoeg om voldoende energie vast te houden en zal de plant na een jaar of 3-4 weer kunnen uitlopen. De polvormers hebben een wortelstelsel dat het best te vergelijken is met korte kromme tenen. Deze tenen zijn te klein om voldoende energie in op te slaan om de bloeiperiode te overleven. De polvormende soorten sterven dus werkelijk af.

4. Bamboe moet moet je snoeien om hem in bedwang te houden.
Nee. Snoeien (vergelijkbaar met een heg) is niet het middel om bamboe in bedwang te houden. Als de uitbreidingsdwang van de lopende soorten bedwongen moet worden kan dat door de bamboe (van te voren) in een plantgat te zetten afgezet met rhizoombegrenzer. Gaat het om een polvormende soort dan is de beste oplossing om de pol uit te graven en te splitsen. Zo kan de plant weer gezond verder groeien. Alleen de buitenste halmen afknippen van een polvormende soort is -hoewel een logische gedachte- een slecht idee omdat dan steeds de nieuwste halmen worden weggeknipt en de plant in snel tempo kan verouderen.

5. Bamboe is een heel moeilijke plant.
Nee. Er zijn zoals bij elke plant een aantal 'weetjes'. Van tevoren goed nadenken waar je de plant gaat neerzetten en hoe hoog hij mag worden helpt natuurlijk ook. Maar dat geldt natuurlijk voor elke plant.

6. Lucky Bamboo is ook bamboe.
Nee. Deze plantjes, vaak verkocht op een trapvormig rond schaaltje, hebben helemaal niets met bamboe te maken. Het is namelijk een Draecena soort. Meestal Draecena Sanderiana of Draecena Braunii.

7. Aan de dikte van de halm kun je zien hoe oud bamboe is.
Nee. Want bamboe groeit lineair. Er zijn soorten die altijd dun blijven of klein. Een nieuwe scheut groeit in een keer door naar zijn eindlengte. Daarna klappen de zijtakken uit en vormt zich het blad. Na dit proces groeit de halm niet verder in hoogte of breedte. Wel is het zo dat de plant jaarlijks langere en dikkere halmen zal maken totdat de plant volwassen is. Meestal na zo'n 8-12 jaar.

8. Bamboe heeft speciale grond nodig.
Nee. Bamboe groeit op elke soort grond. Hoe toegankelijker de grond hoe sneller de plant groeit. Maar dat geldt voor bijna elke plant.

9. Bamboe kan in de winter zonder water.
Nee. Droogte is droogte, dus ook in de winter. Heeft het een tijd niet geregend geef dan gerust water. De plant komt zo beter de winter door en zal je er in het voorjaar voor belonen.

Home