Bloeiwaarschuwingen
Op deze plek maken we melding van bamboesoorten die bezig zijn met hun bloeiperiode. Voor sommige soorten betekent dit het einde van de plant, voor anderen een lange periode van vegeteren waarna de plant weer uit kan lopen.

Phyllostachys luteosulcata
Op verschillende plekken in Nederland staan grote delen van Phyllostachys luteosulcata in bloei. Het ziet er naar uit dat het om volledige bloei gaat. Vanuit Engeland en Amerika bereikten ons al eerder meldingen van zowel gedeeltelijke als volledige bloei bij een aantal planten. De bamboekweker in de buurt vertelt je er graag meer over.

Pleioblastus shibuyanus ‘Tsuboi’
Hoewel de bloeiperiode van deze plant ten einde loopt staan er toch nog planten in volle bloei. Pleioblastus shibuyanus ‘Tsuboi’ komt van origine uit Japan en is daar bekend onder de namen Ueda-zaza en Furi-shibuya. Hoewel Pleioblastus shibuyanus ‘Tsuboi’ flink kan woekeren, zijn de rhizomen fragiel en zal de plant de bloeiperiode niet overleven. Daarom zijn we net als bij de polvormers aangewezen op hergroei uit zaad. Daarbij is het mogelijk dat de nakomelingen teruggaan naar hun oervorm (die we in het Westen niet kennen) oftewel Pleioblastus shibuyanus - dus zonder toevoeging van ‚‘Tsuboi’ - en volledig groen worden. In Nederland is inmiddels met succes de bonte vorm ‘Tsuboi’ verkregen uit kweek van zaad. Het zal nog even duren voordat deze plant weer volop in de handel verkrijgbaar is.

Phyllostachys nigra Henonis
De eerste berichten over bloei kwamen uit Japan maar inmiddels staan ook enkele planten in Engeland in volledige bloei. In Nederland zijn op dit moment (02-2014) nog geen bloeiwaarnemeingen gedaan. De verwachting is dat deze bloei een lange periode zal beslaan.

De verwachting is dat de gerenommeerde kwekers en handelaren deze planten inmiddels uit de verkoop hebben gehaald. Mocht je deze planten toch nog in de verkoop tegenkomen - al dan niet met een leuke korting- dan weet je waar je aan toe bent. Voor kwekers en verzamelaars is een bloeiperiode altijd interessant omdat uit de hergroei van zaad soms nieuwe vormen kunnen onstaan.


< home | volgende >