EBS voorbeeldtuinen
Met eigen ogen zien wat mogelijk is met Bamboe in Nederland en Vlaanderen? Hoe hoog, laag, dik, dun, gestreept, rood, geel, groen, zwart, gevlekt of egaal? Het is allemaal te zien in de tuin van oud-EBS voorzitter Ben Jacobs en zijn vrouw Inna. Deze tuin die het gehele jaar door op afspraak is te bezoeken, ligt in het Gelderse Babberich. De tuinen hebben een oppervlakte van 10.700 meter waarvan meer dan de helft is gereserveerd voor bamboe en exoten als palmen, bananen, gembers, Canna’s en Alocasia’s. Door het enthousiasme van de eigenaren herbergt deze relatief jonge tuin momenteel een de grootste bamboecollectie van Noord-Europa. Voor een afspraak belt u tijdens kantooruren naar +31 (0)316 248028.

Het ontstaan
Kort na de aankoop in 1985 werd de start gemaakt voor deze tuinengroep. Het terrein dat in gebruik was geweest als trainingsweide voor paarden werd eerst deels afgegraven. Daarna begon de aanleg van Engelse tuinen met veel taxushagen en buxus. De vaste planten werden betrokken van enkele grote Nederlandse kwekerijen.

In 2003 werd de eerste bamboe aangeschaft. Tijdens een inspirerend bezoek aan een bamboetuin die meedeed aan de Open Tuinendagen van Groei&Bloei afdeling De Liemers werd het ‘bamboevirus’ overgedragen. Al snel wordt een deel van de bestaande tuin gereserveerd voor de aanleg van een bamboetuin. Daarna gaat het hard: contact met bamboekwekers en natuurlijk het lidmaatschap van de EBS dat nog meer deuren opent. De collectie groeit door aankopen uit o.a. Duitsland, Frankrijk, België en Engeland. De collectie heeft begin 2011 de magische grens van 400 soorten overschreden.

< home volgende >