IJskoorts
Veel van mijn pottenbroeders zijn in de strenge vorstperiode, begin januari 2009, door uitdroging om het leven gekomen. Ondanks dat ze de bescherming hadden, van een plastic tunnel met daarop een pak sneeuw die ook nog eens beschut stond achter een hoge Juniperes chinensis ‘Stricta’ haag, mocht niet baten. Hoe kon dit gebeuren!

Nu weet ik - Sjang - toevallig hoe de vork in de steel zit. Als het in de winterperiode begint te vriezen, krijgt mijn baasje plotseling ijskoorts en dat geneest alleen als de dooi invalt. Hij is trots elfstedenrijder te zijn. Daarnaast is hij ijsmeester of zoiets, en met dat gedoe is hij al eens door-het-ijszakkend op TV geweest, ja dat was lachen ha, ha. Maar doordat de knop in zijn kop dan niet op bamboe staat maar op ijs en schaatsen had hij niet in de gaten dat er een catastrofe plaatsvond die heel dramatisch zou worden. Hij kon niet overal wat aan doen, o.k., maar wat extra beschermingsspul erop had zeker gebaat! Het zal hem geen tweede keer gebeuren, reken daar maar op!

Serieus
In navolging van voorgaande is er deze herfst hard gewerkt aan een verbetering van de tunnel. Deze is 1.50 meter hoger gemaakt en er zijn voorzieningen getroffen om aan de binnenzijde een extra folie aan te kunnen brengen bij strenge koude. Dus met een luchtlaag tussen de buiten en binnen folie. Mochten de potten ondanks deze maatregelen nog te ver invriezen dan wordt er een houtkachel geplaatst. Dus ook hier geldt: ‘Als het kalf verdronken is dempt men de put’. Al met al wordt er nu wel heel serieus met ons bamboes omgegaan en daar genieten wij dan weer van!

Bijzonder bezoek
Halverwege de herfst kwamen er op een mooie zaterdag ‘oude’ vrienden van Arn en Lies op bezoek bij ons in de bamboetuin. Het aparte was niet alleen de enorme belangstelling voor ons bamboes maar zoveel meer hoe die stellen de laatste veertig jaar waren doorgekomen. Ze waren al die jaren nog een stel. Alle zeven vrienden waren dus nog met een en dezelfde partner samen, nu bijna allemaal oma’s en opa’s. In de mensenwereld is dat toch niet echt volgens de statistieken! Er werd dus geopperd dat dit toch zeker een vermelding in Sjang waard was, dus bij deze!


< vorige volgende >