Zeven
Op De Oerkracht woont Witje, een poes, en die is niet van gisteren! Nee, ze werd op 7 juli 2007 veertien jaar oud en is daarbij zeer vitaal. Ze doet dingen waar andere poezen alleen maar van kunnen dromen en woont bovendien in een bamboeparadijs. Ze komt uit een nest van zeven en is de enige die hier nog woont. Als het niet al te koud is ligt ze overdag onder een bamboe te slapen, soms ben ik de uitverkorene. Ze heeft de bamboes wel voor het uitzoeken, we groeien hier met z’n negenenveertigen!

De maan
Bijna middernacht, ’n zwakke wind laat de bamboes zacht ruisen. Vanachter een wolk komt de volle maan tevoorschijn, ze staat heel hoog in deze tijd van het jaar. Het spookachtige licht maakt van de bamboetuin een onduidelijke omgeving waar menig mensenhart sneller van gaat kloppen. De tuinbewoners vinden vollemaansnachten mooi, heel mooi zelfs. Slechts de bosmuis blijft in z’n holletje, die houdt van pikkedonker. De maan verdwijnt weer achter een wolk, de schaduwen worden vager. Statige silhouetten, meer is er in dit bamboe maanlandschap niet te ontwaren!

Windroos
Als je wilt weten waar het zuiden ligt op De Oerkracht moet je eigenlijk een soort kompas hebben.Er zijn nu eenmaal mensen die graag willen weten hoe de zon door de tuin 'loopt'. Mijn baasje heeft daar iets op gevonden. Hij heeft een windroos gemaakt in de vorm van een ster met vier punten, met op elke punt een steen, voor elke windstreek een andere kleur. De vlakken zijn afgewerkt met twee kleuren split en in het midden heeft hij een Japanse acer geplant. Een uitstekend werkend kompas! Voor bamboes is het bezitten van deze kennis overbodig, wij hebben geen invloed op de stand van de zon, of waar het zuiden ligt, mensen wel?


< vorige volgende >