Hoog bezoek
Op een schitterende mooie zondag in oktober, werd onze rust wreed verstoord. Wat veel mensen in een keer, daar had niemand ons iets over gezegd, maar bamboes wordt niets verteld, er wordt over ons verteld. Ja en hoe! Ze waren van een bamboeclub dat kon je wel horen want ze wisten heel veel over ons. Soms werd er gefluisterd, dus vast iets wat niet iedereen mocht horen. Wij zeggen dan wel niets maar hebben wel hele goede oortjes. Voor het merendeel was er veel lof over de bamboetuin, wij moesten er soms van blozen. Naar wij later begrepen ging het om de najaarsbijeenkomst van de bamboevereniging.

Hangmussen
Vanaf mijn plekje, langs de ingangspoort, kun je de ‘mussenbamboe’ goed in het oog houden. Het is een al wat oudere Pseudosasa japonica waar het over gaat. Door al die mussen hangen de halmen soms helemaal door, ja en dan dat gekwetter, het lijken wel ouwe wijven, niet te geloven zeg! Wat voor soort mussen het waren en wat ze daar deden moest nog worden uitgezocht. Arn heeft daar samen met Jurjan, zijn schoonzoon, eens grondig onderzoek naar gedaan. Met een verrekijker, veel geduld en schudden aan de halmen kwamen ze eruit. Mussen, gorzen en nog wat ander klein spul zaten er in die bamboe. Maar wat deden ze daar, was de grote vraag. Waarschijnlijk niets anders dan lekker insecten eten, gezellig kwetteren en de boel vol schijten, hangmussen dus!

Knagers
Dit is een probleem van een heel andere orde, tenminste wat de schade aangaat. Zelf heb ik er nog geen last van gehad maar bij de andere bamboes en de vijverfolie is het een ander verhaal! Enkele jaren geleden, ik was toen nog heel klein, hebben woelratjes een tiental tweejarige Pseudosasa japonica’s, die in een haag stonden - ja, datzelfde soort als van die hangmussen - onder de grond afgeknaagd. En daar kunnen bamboes niet goed tegen, die gaan dan dood. En hoe los je zoiets dan op? Heel eenvoudig, mijn baasje pakte een oude transistorradio, en in de buurt van de knagers werd die een halve meter diep de grond ingegraven. 's Nachts jengelde die radio dan elk uur een kwartier en daarna hebben ze geen last meer gehad van die beestjes, want die houden van absolute rust!


< vorige volgende >