Door de heg
Buurvrouw roept aan de andere kant van de heg. Wat zou ze nu weer hebben? Ze heeft de nare gewoonte door de heg allerlei vervelende vragen te stellen. Buur heeft sinds kort een hondje. Misschien is het u ook wel eens opgevallen dat veel mensen schreeuwen tegen een hond. Buur doet dat ook maar het beestje luistert voor geen meter. Hond rent dwars door alle tuinen dus buur wil een hekje neerzetten. Nu vind ik die hond een stuk aantrekkelijker dan buur, maar goed.

Een hekje dus. Het probleem is echter dat een struikje van mij iets te veel haar kant is opgegroeid om het hekje goed neer te kunnen zetten. Of het struikje soms een paar centimeter opzij kan? Buur praat altijd in verkleintermen maar haar gezeur is van grote klasse. Geloof mij maar! Ik vraag of het hekje wat kan opschuiven, maar nee, het zal dwars door mijn struikje. Ik zeg dat ik dat niet wil dat er zomaar iemand met zijn boerenvoeten, we houden het netjes, door mijn tuin gaat banjeren en mijn nieuwe scheuten vertrapt. "Bamboe kan daar wel tegen", zegt buur. Waar háált ze het vandaan? Volgens mij vindt ze het niks zo'n bamboetuin. In haar ogen is het een soort van wildernis. Niet passend tussen alle keurige grasveldjes en plantenbordertjes die de rest van de tuinen kenmerkt. Ze vindt me volgens mij niet de juiste buur voor dit keurige rijtje. Toevallig woonde ik er wel eerst, maar dat zal buur worst wezen. Ze heeft de dingen graag zoals zij het wil. Onzichtbaar door de heg blijft ze doorpraten. Het is niet zo erg dat de hond door alle tuinen banjert, maar de buren van twee huizen verderop hebben een grindvijver en hond poedelt daar tussen de waterplanten en de sproeier en dat mag niet van buur. Niet vanwege de vijver maar ze vindt het zo vervelend als hond nat naar binnen stuift. Het geeft zoveel extra werk. Ja, buur houdt van haar gemak. Ik staak het gesprek en laat buur maar praten aan de andere kant.

Ik vraag mijn vrouw hoe het komt dat buur telkens in staat is om mijn bloeddruk op te voeren tot het kookpunt. Mijn vrouw zegt heel gemeen dat ik al veel eerder weg had moeten lopen en haar maar moet laten kletsten. Ze ziet me toch niet en heeft gelijk haar verdiende loon. Moet ze maar niet steeds onzichtbaar met haar verhalen komen. Volgens mijn vrouw zou ik kunnen zeggen dat als buur weer wat heeft, ze weet waar ik woon en waar de voordeur zit. Het kost me een hele tijd voor ik ben uitgefoeterd. Wat denkt u, zal ik buur een keer knock out-en of zal ik maar verhuizen?

Simba (Uit: Bamboe nr 2, 1998)


< vorige volgende >