Bamboe in ons dagelijks leven
Een ding staat vast: er is geen enkel ander gewas dat de mens zoveel te bieden heeft. Een dak boven je hoofd, gereedschap, voedsel, warmte, bescherming en verschoning. De mogelijkheden van bamboe lijken onuitputtelijk. Was 20 jaar geleden bamboe in het Westen nog voornamelijk in tuinen te zien, tegenwoordig is bamboe ook deel uit gaan maken van ons dagelijks leven. We worden omringd door fruitschalen, parketvloeren, tafels, keukens, snijplanken, deuren, kleding, papier, muziekinstrumenten of het interieur van auto's. Allemaal gemaakt van bamboe. Maar ook op onzichtbare plaatsen als gloeidraad in lampen, als biomassa, in funderingen van gebouwen of in waterzuiveringsinstallaties is bamboe te vinden.

Bamboe in de bouw
Bamboe heeft inmiddels een ISO certificaat en mag dus officieel gebruikt worden als bouwmateriaal. Een van de eigenschappen van bamboe is dat de vezels niet breken maar splijten. Als bamboehalm onder druk wordt gezet splijten de vezels. Wordt de druk weggenomen dan zal de halm met een knal weer terugspringen in z’n oude vorm. Daarom wordt bamboe ook gebruikt in wapeningen van betonnen funderingen van gebouwen in aardbevingsgebieden. Een beton/staal fundering is te stijf en kan scheuren maar een beton/bamboe fundering heeft voldoende flexibiliteit om een aardbeving te doorstaan.

Boven


Bamboe en ecologische voordelen
Een bekend voordeel van bamboe is natuurlijk de snelle groei. Een ander voordeel de enorme hardheid. Daarom kan bamboe zich in een aantal gevallen prima meten met tropisch hardhout; dat zoals we weten, erg traag groeit zodat er erg lang gewacht moet worden voor er oogstbaar hout is. Vaak zo’n 60 jaar. Daarna wordt het hele terrein kaalgekapt en moet er weer opnieuw gezaaid worden. Met alle gevolgen voor de dierenwereld en kans op bodemerosie. Vergelijken we dat met bamboe dan hebben we al na 5 à 6 jaar oogstbare halmen, blijft ons wortelstelsel in tact (er komen meteen weer nieuwe halmen op) en we hebben maar 1/5e nodig van de oppervlakte van een tropisch hardhout plantage. Momenteel worden veel kleine boeren in Afrika en Latijns-Amerika de kunst van het bamboe verbouwen geleerd zodat ze zelf een beter bestaan kunnen opbouwen.

Boven

Bamboe in de tuin >